Rode koersborden op Damrak

De AEX-index in Amsterdam stond dinsdag aan het einde van de ochtend in de min. Ook elders in Europa kleurden de koersborden rood. Beleggers lijken pas op te plaats te maken na de stevige opmars van de afgelopen weken. Lagere grondstoffen- en olieprijzen wogen wat op het beurssentiment.

,,Een pauzemoment", concludeerde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Volgens hem kunnen detailhandelscijfers uit de VS die later op de dag bekend worden mogelijk nog richting geven aan de handel. ,,Verder is het deze week vooral wachten op het rentebesluit van de Fed en de inflatiecijfers uit Europa."

De AEX-index stond kort voor het middaguur 0,7 procent lager op 440,92 punten. De MidKap stond ook 0,7 procent in de min, op 671,24 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 0,9 procent.

Altice

Altice stond onderaan de AEX met een verlies van ruim 5 procent na de presentatie van zijn jaarcijfers. Met name de vooruitzichten van het kabelbedrijf kon beleggers niet bekoren. OCI, dat voorlopig zijn laatste handelsweek als AEX-fonds beleeft, was de sterkste stijger met een plus van 1,5 procent.

Delta Lloyd verloor 3,8 procent. Aandeelhouders van de verzekeraar stemmen woensdag over de voorgestelde claimemissie. Een beroep van aandeelhouders om de stemming te voorkomen, werd door een rechter maandag van tafel geveegd.

Campari

Bij de kleinere bedrijven behoorde detacheerder DPA, dat de boeken opende, tot de winnaars met een winst van 1,2 procent.

In Parijs was de handel in het aandeel Grand Marnier, evenals maandag, opgeschort. Het Italiaanse drankenconcern Campari neemt zijn Franse branchegenoot over voor 684 miljoen euro. Campari steeg in Milaan ruim 1 procent op het nieuws.

Volkswagen

Volkswagen verloor in Frankfurt 1,8 procent. De automaker heeft in zijn thuisland een claim aan zijn broek hangen van 3,3 miljard euro als gevolg van het dieselschandaal. In de Verenigde Staten waren eerder al schadevergoedingen tegen het concern ingediend.

De euro was 1,1085 dollar waard, tegen 1,1102 dollar bij het Europese slot een dag eerder. Amerikaanse olie werd 2,6 procent goedkoper op 36,21 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie zakte 2,7 procent tot 38,47 dollar.