Europese beurzen lager na cijferstroom

De Europese beurzen stonden donderdag tegen het einde van de ochtend eensgezind licht in het rood. Beleggers verwerkten een grote stroom aan bedrijfsresultaten. Zo opende in Amsterdam onder meer zwaargewicht Shell de boeken. Daaruit bleek dat de oliegigant zijn winst vorig kwartaal nog verder heeft zien slinken dan verwacht.

De AEX stond omstreeks 11.50 uur 0,5 procent in de min op 450,87 punten. De MidKap steeg 0,2 procent naar 634,55 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,2 procent achteruit.

Shell verloor ruim 3 procent aan beurswaarde en was daarmee de sterkste daler in de AEX. Het concern zag de winst afgelopen kwartaal verder kelderen, met name door aanhoudend lage olieprijzen. De divisie van het Nederlands-Britse concern die olie opspoort en oppompt leed mede door reorganisatiekosten en afschrijvingen een miljardenverlies, terwijl de raffinagetak de winst sterk zag dalen.

RELX

Informatieleverancier RELX en Aalberts Industries kregen met hun resultaten de handen van beleggers wel op elkaar. De bedrijven waren met winsten van respectievelijk 2,4 en 3,8 procent de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen op het Damrak.

In de MidKap vielen de winsten van Besi en Aperam op. Ook hier waren kwartaalcijfers voor beleggers de reden om in de aandelen te stappen. Besi won 1,7 procent, terwijl Aperam met een winst van 5 procent de sterkste stijger was bij de middelgrote fondsen. Bij de kleinere fondsen viel het verlies van Pharming (min 10 procent) op.

Renault

In de DAX in Frankfurt was Adidas de sterkste stijger, nadat het bedrijf de verwachtingen voor het hele jaar naar boven toe bijstelde. Het aandeel won daarop 4,3 procent. Volkswagen (min 2 procent) was een opvallende verliezer nadat het bedrijf fors minder winst in de boeken zette als gevolg van het dieselschandaal.

Branchegenoot Renault (min 2,9 procent) was in Parijs de sterkste daler. Ondanks sterke resultaten in Europa was de automaker minder positief over de wereldwijde verkoop.

Euro

In Londen verloor Lloyds ruim 3 procent aan beurswaarde. Door de Britse keuze om de EU te verlaten, ziet de bank zich genoodzaakt de bezuinigingen op te voeren. Dit gaat ten koste van duizenden banen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent naar 41,73 dollar. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper bij 42,93 dollar per vat. De euro werd voor 1,1095 dollar verhandeld, tegen 1,0990 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.