Waarom ‘Bitcoin mining’ een goudmijn is in IJsland

Steeds meer IJslanders beginnen een eigen datacenter om Bitcoin te ‘delven’. Dat kost gigantisch veel energie. Nog voor het eind van het jaar verbruiken de ‘Bitcoin-miners’ meer elektriciteit dan alle IJslandse huishoudens bij elkaar.

Voor wie niet weet wat ‘Bitcoin mining’ inhoudt: Om transacties van cryptomunten te valideren, moeten complexe, wiskundige problemen worden opgelost. Daar is veel rekenkracht van zware computers voor nodig. Wie zijn computer daarvoor inzet, krijgt er Bitcoin voor terug.

In IJsland is deze manier van geld verdienen momenteel erg populair. En dat is geen toeval. Het land draait bijna volledig op groene energie. Dat maakt elektriciteit spotgoedkoop. Het is er dus veel winstgevender om een datacenter voor ‘Bitcoin mining’ te starten dan bij ons.

Daarnaast is het nog zo dat de computers heel snel opwarmen door de grote rekenkracht die nodig is. Die moeten ook weer afkoelen en aangezien het in IJsland erg koud is, gaat dat veel sneller. Zo besparen ze dus op de energie die nodig is om te koelen.

Tenslotte hebben de miners snel en stabiel internet nodig en ook daar is IJsland met een super snel glasvezelnetwerk erg goed in.

Bron(nen):   Newsmonkey