Sterkste economische groei in 10 jaar in 2017

De Nederlandse economie is afgelopen jaar met 3,1 procent gegroeid, het hoogste groeitempo in tien jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het laatste kwartaal van 2017 kwam de groei volgens een eerste schatting uit op 0,8 procent ten opzichte van de voorgaande periode.

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016 bedroeg de groei 2,9 procent. Dat is wel iets minder dan in de drie voorgaande periodes, hoewel sectoren als de industrie en bouw het juist beter deden dan eerder in het jaar. De sterke economische ontwikkeling is vooral te danken aan investeringen en aan de export.

De consumptie van huishoudens steeg ook, maar minder hard dan in de eerste drie kwartalen. Dat komt met name doordat minder geld werd uitgegeven aan auto's. De bestedingen aan kleding, woninginrichting en elektrische apparaten bleven wel toenemen, net als de uitgaven aan bijvoorbeeld horeca, recreatie en cultuur.

Werkgelegenheid

De groei van de consumptie is volgens het CBS in lijn met het aantrekken van de werkgelegenheid. Ook het verdere herstel op de woningmarkt zorgt ervoor dat consumenten meer vertrouwen in de toekomst hebben en het geld makkelijker laten rollen.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken is blij met de sterke groei, die volgens hem helpt om grote maatschappelijke problemen te kunnen aanpakken. ,,Maar uiteindelijk willen we natuurlijk vooral dat Nederlanders de groei nu ook zelf merken'', aldus de bewindsman.