Werknemers Lidl: “Er wordt gevraagd waarom we op bepaalde dag pas om 7.01 uur zijn begonnen”

In België staken werknemers van de Duitse supermarktketen Lidl voor de vierde dag op rij. Reden? Ze hebben genoeg van de zware arbeidsomstandigheden en vinden dat ze te veel op hun vingers worden gekeken.

“Om de vier uur hebben we recht op een kwartier pauze. We melden ons aan met een badge wanneer we arriveren op het werk en wanneer we weer vertrekken. Aan het einde van de week wordt er telkens een balans opgemaakt. Dan wordt ons bijvoorbeeld gevraagd waarom we op die bepaalde dag pas om 07.01 uur zijn aangekomen, of waarom we maar 12 in plaats van 15 minuten pauze hebben genomen,” vertelt een werknemer.

Ook klagen ze dat het werk fysiek zwaar is. “Ik leg dagelijks soms tot 15 kilometer te voet af tussen de winkelrekken”, aldus een andere werknemer. “Op zaterdagochtend, nog voor de opening van de winkel, moeten we 17 pallets met fruit en groenten leegmaken. We zijn daarvoor met twee. Het gaat bijvoorbeeld om dozen met bananen van 16 à 17 kilogram. We moeten die op een hoogte van vijftig centimeter boven onze hoofden van de pallets tillen”, doet de werknemer zijn beklag. “In anderhalf uur tijd moet alles een plaats krijgen. Aan het einde van de week ben je dan kapot.”

 

Bron(nen):   HLN