Om 1 uur vanmiddag heeft je baas meer geld verdiend dan jij in het hele jaar

Het is een pijnlijke waarheid zo in de eerste week van januari, maar je baas heeft vanmiddag om één uur al meer verdiend dan wat jij aan salaris ontvangt in een heel jaar.

Dat geldt tenminste als je bij een bedrijf werkt uit de FTSE100, die de honderd grootste bedrijven van de UK omvat. Uit onderzoek blijkt dat de CEO’s van deze grote ondernemingen maar 29 uur hoeven te werken in 2019 om het jaarsalaris van de gemiddelde werknemer te verdienen.

De CEO’s van de FTSE100-bedrijven verdienen dit jaar zo’n 4,3 miljoen euro, elf procent meer dan afgelopen jaar, meldt het rapport van denktank High Pay Centre en het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD). Dat betekent dat de bazen van de belangrijkste Britse bedrijven 133 keer meer verdienen dan de gemiddelde werknemer.

Directeur van het CIPD Peter Cheese zegt: “Het gemiddelde loon is gestagneerd terwijl top-CEO’s steeds meer zijn gaan verdienen, ondanks wisselende bedrijfsprestaties en een tragere economische groei. De excessieve beloningen tonen het falen van de markt aan en versterken het idee van een ‘superster’ als CEO terwijl een bedrijf een collectieve prestatie is en de opbrengsten dus eerlijker zouden moeten worden verdeeld.”

“De leiding van grote bedrijven is bereid miljoenen te spenderen aan topmanagers zonder echte rechtvaardiging, terwijl de overige werknemers worden behandeld als een kostenpost die dient te worden geminimaliseerd,” vult Luke Hildyard, directeur van het High Pay Centre aan. Miljoenen hardwerkende mensen ‘geven meer dan ze terug krijgen’, terwijl inhalige CEO’s almaar ‘meer nemen dan ze hebben verdiend’, klinkt het.

Bron(nen):   Metro UK