Grote plannen: “Schiphol op zee is financieel haalbaar”

Een luchthaven midden op zee, het klinkt futuristisch, maar volgens de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer is het financieel haalbaar om Schiphol naar de Noordzee te verplaatsen. Dat vertelt hij in een interview met De Telegraaf.

Er zitten veel voordelen aan. Zo komt er ruimte vrij voor woningbouw, hebben een miljoen omwonenden minder last van het geluid en verbetert de luchtkwaliteit in de hoofdstedelijke regio. Om zo ver te komen, zou wel een samenwerkingsverband nodig zijn tussen het kabinet, woningcorporaties, het bedrijfsleven en pensioenfondsen, door De Boer het ‘Oranje-verbond’ gedoopt.

Om genoeg geld binnen te halen moeten pensioenfondsen gaan investeren in de luchthaven op zee. Rond Schiphol zouden zo’n 200.000 woningen extra gebouwd kunnen worden. Die leveren investeerders door verhuur veel geld op. “De huurwoningen zorgen voor een stabiele kasstroom. Daarna kunnen ze deze na een aantal decennia verkopen,” aldus De Boer.

De VNO-voorzitter denkt dat het allemaal binnen tien jaar klaar kan zijn. “We moeten groot denken in het belang van Nederland en kunnen hiermee de wens van de burger meenemen”, meent hij. Zijn plannen komen op een goed moment. Het polderoverleg over de groei van Schiphol na 2020 is mislukt. Als de nationale luchthaven wil blijven groeien, moeten er dus andere oplossingen worden gevonden.

Bron(nen):   De Telegraaf