Deze grafieken laten zien dat de huizenmarkt echt afkoelt

Er lijkt eindelijk een eind te komen aan de stijgende huizenprijzen in Nederland. De economen van ING laten in twee grafieken zien hoe de prijzen minder hard stijgen en de woningverkopen dalen.

“Allereerst zetten aanhoudende prijsstijgingen de betaalbaarheid verder onder druk. Hierdoor daalt de vraag naar koopwoningen. Tegelijkertijd wachten doorstromers vaker met het te koop zetten van hun woning, totdat ze zelf een woning hebben gekocht,” aldus de rekenaars van ING.

In deze grafiek zie je hoe er dit jaar en volgend jaar minder huizen worden verkocht:

In de tweede grafiek laat ING zien dat de stijging van de huizenprijzen in 2019 bijna halveert ten opzichte van een jaar eerder.

Huizensite Calcasa was vorige week nog stelliger door te melden dat in 1 op de 5 gemeenten de huizenprijzen al aan het zakken zijn. De verklaring voor de teruglopende huizenverkopen is een afname van het consumentenvertrouwen. Mensen zijn minder optimistisch dan een jaar geleden en vinden het geen gunstige tijd voor grote aankopen. In de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht loopt het aantal woningtransacties het hardst terug.

Bron(nen):   Business Insider