“Bouwsector verspilt jaarlijks 5 miljard door missers”

Fouten in de bouw kosten de sector jaarlijks miljarden. Daardoor blijven de winstmarges laag. Die conclusie trekt ABN Amro in een nieuw rapport.

Het gaat hierbij om foutjes als een verkeerd geplaatste deur of een scheve dakkapel. Zo’n deur moet er bijvoorbeeld weer worden uitgehaald en teruggestuurd naar de leverancier. Dan moet er een nieuwe worden gemaakt en die moet weer worden geplaatst. Dat kost veel tijd en geld. In totaal gaat er zo 5 miljard euro verloren raamt de bank.

Het aantal bouwfouten is de laatste jaren erg gestegen. In 2012 waren er gemiddeld 15 fouten per opgeleverde nieuwbouwwoning en in 2017 waren dat er volgens de Vereniging voor Eigen Huis 21. Belangrijkste oorzaak is de hoge werkdruk. Er is een groot tekort aan arbeidskrachten waardoor alles snel af moet en er eerder fouten worden gemaakt.

Tweede oorzaak is een slechte werkvoorbereiding en communicatie op de werkplaats. Daardoor zijn er ook meer bedrijfsongevallen. Vier op de tien bouwbedrijven is minimaal 5 procent van zijn omzet kwijt aan het herstellen van fouten blijkt uit een enquête van de bank onder aannemers, installateurs en andere betrokken ondernemingen.