Wat verdient een Europarlementariër?

Vandaag stemmen we voor Europa. Nederland heeft 26 van de 751 zetels te verdelen. Maar wat verdienen de heren en dames die straks op het pluche mogen plaatsnemen?

Het antwoord is snel op te zoeken. Op Europa.nu staat dat een lid van het Europees parlement per maand 8.757,90 euro opstrijkt. De EU trekt daar nog belasting vanaf, zodat er 6.824,85 euro over blijft. Daaroverheen kan nog een nationale inkomstenbelasting worden geheven. Voor Nederland geldt dat het netto salaris van een Europarlementslid gelijk is aan dat van een Tweede Kamerlid. In de Tweede Kamer verdienen politici 8.047,53 euro bruto. Netto komt dat neer op iets minder dan 4.700 euro per maand.

Maar daarmee ben je er nog niet. Europarlementariërs profiteren veel meer dan Tweede Kamerleden van een reeks aan onkostenvergoedingen. Zo krijgen ze nog 320 euro per dag dat ze aanwezig zijn in het parlement zelf. Daarnaast ontvangen ze maandelijks ruim 4.500 euro voor algemene uitgaven zoals de huur van een werkruimte, telefoonkosten en de aanschaf van computers.

Bron(nen):   Business Insider