'De komende tien jaar amper economische groei'

Economie
door Admin
dinsdag, 27 oktober 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Europa moet rekening houden met een groei van  0 tot 0,5% voor de komende tien jaar. In de VS kan het met 2 procent wat beter gaan. Dat denkt Pimco, 's werelds grootste obligatiebelegger met een beheerd vermogen van $ 755 miljard. Deze trage economische groei voor een langere periode omschrijft Pimco als 'new normal'. Het 'new normal' heeft alles te maken met de verschuiving van de economische macht richting Azië, vertelt Marc van Heel, directeur van Pimco Benelux.In 1999 hadden opkomende markten een aandeel in de wereldhandel van slechts 3%, terwijl dat inmiddels is opgelopen naar 23%. De economische ontwikkeling op dat continent is momenteel 'het enige lichtpuntje'.
'Wie de economie uit het slop moet trekken is ons een raadsel', zegt Van Heel. Het herstel van de economie werkt als een drietrapsraket, stelt hij. Eerst hebben de centrale banken liquiditeit verschaft door geld in de markt te pompen en de rente fors te verlagen. Trap twee is het aanvullen van de bedrijfsvoorraden, een proces dat de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden. Dit is volgens Van Heel sneller gegaan dan Pimco had verwacht.
Trap drie is dat het herstel wordt overgedragen aan de rest van de economie, maar juist op dat punt hapert de raket, stelt Pimco. 'De kracht om echt door te stoten naar een flink herstel is er niet en komt er ook niet. Dat herstel moet namelijk komen van de consument, maar die staat de komende jaren juist onder druk omdat hij de gevolgen van de kredietcrisis op zijn bord krijgt: een hoge werkloosheid, hogere hypotheeklasten en een hogere staatsschuld die vroeg of laat tot belastingverhogingen leidt.'