DSB-topman controleert nu banken

Economie
donderdag, 16 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Uit De Pers: Als er één iemand is in Nederland die weet hoe je mensen overkrediteert en volstopt met peperdure koopsompolissen, dan is het Hans van Goor, voormalig bestuurder van de failliete DSB Bank. Hij ontwikkelde zijn verkooptechniek tot perfectie, eerst door jarenlang leiding te geven aan de salesafdeling van DSB en daarna als chief operating officer.
Deze Van Goor, bekend van zijn optredens bij het televisieprogramma Tros Radar, waar hij het niet altijd even nauw nam met de waarheid, heeft een nieuwe baan.
Hij is sinds maart van dit jaar directeur en mede-eigenaar van Retail Reality, een bedrijf dat doet aan mysteryshopping om de kwaliteit van de dienstverlening in de retail te onderzoeken. Het bedrijf krijgt opdrachten van banken die willen weten of hun verkopers wel goed financieel advies geven; of die verkopers zich wel houden aan de Gedragscode Hypothecaire Financiering bijvoorbeeld. De onderneming uit Zeewolde deed eind 2009 onderzoek bij elf grote hypotheekverstrekkers, waaronder DSB, en concludeerde dat in bijna een op de vijf gevallen een te hoge hypotheek werd geadviseerd. Maar dat is vooral de schuld van de klant die de verkoper weet te overreden, liet het bedrijf weten aan De Telegraaf. Het is een conclusie die DSB goed was uitgekomen, als het toen nog bestaan had. ‘We werken nog steeds voor de financiële sector, maar op kleine schaal’, zegt directeur Van Goor. ‘Ik hoef niet zo nodig meer in die sector te werken.’ Wie precies zijn klanten zijn, wil hij niet zeggen, omdat de opdrachtgevers niet op die manier bekend willen worden.
De voormalige DSB’er deed naar eigen zeggen al acht jaar zaken met Retail Reality, wat tot een opmerkelijke situatie heeft geleid. Want vlak voor het faillissement van DSB in oktober vorig jaar deden de mysteryshoppers desgevraagd ook DSB aan, volgens Van Goor ‘om te toetsen of bijgesteld beleid werd uitgevoerd’.
De Noord-Hollandse bank deed in die laatste maanden verwoede pogingen om zijn kredietverstrekking te verbeteren.
Zalm bij AbnAmro, Van Goor is van stroper jager geworden, alleen Dirk moet nog een mooie baan, en dan is iedereen weer blij. Bijna iedereen.
Bron(nen): De Pers