Reclamestickers om drugs te kopen in Nederlandse steden: 'Brutaal en provocerend'

Economie
dinsdag, 01 november 2022 om 12:47
anp 451765316
Reclamestickers voor drugs hangen in meerdere steden op lantaarnpalen. Wanneer je de QR-code scant, kom je op een professionele website en kun je de 'research chemicals', die nog niet op de Opiumlijst staan, met iDeal afrekenen en thuis laten bezorgen.
In mum van tijd liggen 3-CMC, 2F-Ketamine en 4F-Ritalin volgens de website op je deurmat. Eerder meldde Het Parool al dat in het Amsterdamse Wallengebied tientallen stickers met QR-codes hingen, die verwezen naar een Telegramgroep, waar je xtc, lsd, 2C-B, cocaïne, paddo's, hasj en wiet kon bestellen.
Criminoloog Ton Nabben noemt de nieuwe manier van drugs verkopen 'brutaal en provocerend'. Hij denkt dat er een nieuwe groep mensen wordt verleid om voor het eerst drugs te kopen. De markt was eerst meer verborgen. "De stickers hangen heel prominent op straat, op plekken waar veel mensen langskomen. De markt is veranderd van een haalmarkt in een bezorgmarkt", zegt Nabben tegen de NOS.
De wereld op z'n kopNieuwe designerdrugs zijn niet verboden, totdat ze op de opiumlijst worden gezet door het ministerie van Justitie. Dit kat-en-muisspel zorgt ervoor dat dealers legaal hun drugs kunnen verkopen aan gebruikers, terwijl de risico's van deze middelen onbekend zijn. "Gebruik van designerdrugs is levensgevaarlijk en achter de productie van deze drugs gaat een criminele wereld schuil die onze samenleving ondermijnt", aldus politie Oost-Nederland.
Veel gebruikers kiezen dan ook liever voor de oude vertrouwde illegale drugs, zegt Laura Smit-Rigter van het Trimbos-instituut: "Uit gebruikersonderzoek blijkt dat mensen om die reden vaker kiezen voor gewone, illegale, drugs zoals xtc, cocaïne en amfetamine."