Smartphone-verkoop in China stort in: 27 procent minder iPhones verkocht in oktober

Economie
dinsdag, 01 november 2022 om 12:55
welingelichtekringen header 1
De Chinese telefoonmarkt noteerde het slechtste kwartaal sinds 2014. Consumenten houden de hand op de knip vanwege hoge inflatie, stijgende energiekosten en de draconische coronalockdowns die delen van het land blijven treffen.
"De iPhone was eerder nog het lichtpuntje in de verkoopcijfers van smartphones, maar het is minder helder geworden. De data wijzen erop dat het zelfs het slechtste deel van de markt kan worden", legt analist Edison Lee uit aan Bloomberg. De malaise op de telefoonmarkt lijkt alle merken te treffen, maar high-end producten krijgen de grootste klappen te verduren.
Apple heeft daarnaast problemen met de productie van de nieuwe iPhones. Na een zoveelste corona-uitbraak in een fabriek van Foxconn, waar de peperdure gadgets gemaakt worden, is het personeel het zat. Ze weigeren nog in lockdown te gaan binnen de fabrieksmuren, en langere diensten te draaien.
Foxconn is verantwoordelijk voor zeventig procent van de wereldwijde iPhone-productie. Maar als de trend doorzet – en wereldwijd zorgt voor veel minder smartphone-verkoop – is al die productiecapaciteit niet eens meer nodig. Een nieuwe iPhone 14 kost minstens 1019 euro en de prijs kan zelfs oplopen tot 2129 euro als je de iPhone Pro Max met extra geheugen aanschaft. Terwijl je voor een fractie van de prijs een nieuwe smartphone met soortgelijke opties op de kop tikt.