Het is nu 50/50 of de aarde met 1,5 graad opwarmt binnen 5 jaar

De aarde mag niet meer dan 1,5 graad opwarmen spraken we af in het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Nauwelijks zeven jaar later is er 50 procent kans dat dat binnen vijf jaar al een keer gebeurt.

"De kans dat de wereldwijde temperatuur op aarde in een van de vijf komende jaren meer dan 1,5 graad oploopt ten opzichte van pre-industrieel niveau is 50/50," schrijft de meteorologische organisatie van de VN (de WMO) in haar jaarlijkse klimaatupdate.

Dat is wat anders dan een langjarig gemiddelde. Pas als de gemiddelde temperatuur gedurende een aantal jaar meer dan 1,5 graad is verhoogd, wordt het klimaatakkoord van Parijs geschonden. "Die 1,5 graad is geen willekeurig cijfer. Het is het punt waarop de opwarming echt schadelijk wordt voor mens en planeet," zegt WMO-baas Petteri Taalas.

Volgens de VN is er 93 procent kans dat minstens één jaar tussen 2022 en 2026 het warmste ooit wordt, waarmee het record uit 2016 sneuvelt. Er is een even grote kans dat het vijfjarig gemiddelde voor deze periode hoger is dan de vijf jaar ervoor. De gemiddelde temperatuur op de wereld was in 2021 ongeveer 1,11 graden boven pre-industrieel niveau, blijkt nog uit de cijfers van de WMO.