Vrouwen met onregelmatige cyclus lopen meer kans op voortijdig overlijden

Een onregelmatige menstruatiecyclus lijkt heel onschuldig, maar kan toch behoorlijke gevolgen hebben. Volgens een nieuwe studie van de universiteit van Harvard lopen vrouwen die niet regelmatig menstrueren een groter risico op vroegtijdig overlijden.

Voor de studie werden bijna 95.000 vrouwen gedurende twee decennia gevolgd. Daaruit bleek dat mensen die, toen ze tussen de 18 en 22 jaar waren een onregelmatige cyclus hadden, 34 procent meer kans hadden om te overlijden in de periode van het onderzoek. Ook onregelmatige cycli op jongere en oudere leeftijd vergrootten de kans op vroegtijdig overlijden behoorlijk.

“Een onregelmatige menstruatiecyclus kan dus wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem”, aldus dokter Hugh Taylor, vice-president van de American Society for Reproductive Medicine. “Maar vrouwen hoeven zich niet direct zorgen te maken. Patiënten die er last van hebben, moeten proberen gezond te leven en alert zijn op veranderingen in hun gezondheidstoestand. Zo kunnen al veel problemen vermeden worden.”

Een aantal oorzaken voor een onregelmatige cyclus zijn endometriose, bekkenontsteking of schildklierproblemen, maar ook stress, gewichtstoename of anticonceptie.

Bron(nen):   HLN