Één klein schaafwondje zorgde ervoor dat Bram in coma raakte

Niet meer dan een klein schaafwondje was het, dat Bram Quaghebuer opliep na een val op zijn knie. Een paar uur later verloor hij het bewustzijn. Hij raakte in coma en nu negen maanden later is hij nog altijd aan het revalideren.

De 31-jarige Belg uit Wevelgem, die ook al een hartprobleem heeft, kreeg via de schaafwond de stafylokokken-bacterie in zijn bloed. "We gingen slapen, maar Bram werd ziek”, vertelt zijn vriend Tony. "Een paar uur later vocht hij voor zijn leven."

Hij belandde nog diezelfde nacht in het ziekenhuis, waar onderzoek uitwees dat de bacterie zijn organen aanviel. "Mijn nieren, lever en hart kregen het zwaar te verduren. Ze hebben me drie weken in een kunstmatig coma gehouden.”

Bram zou uiteindelijk vijf maanden in het ziekenhuis liggen. Hij kreeg nog kleine bloedingen in de hersenen door de medicatie die hij moest slikken voor zijn lage bloeddruk. "Daardoor heb ik last van geheugenverlies. De meeste zaken ben ik na twee dagen vergeten. Daarom krijg ik nu ook geheugentraining in mijn revalidatie.”

Het ergste was echter de amputatie van de vijf tenen aan zijn rechtervoet. "Amputeren was de enige optie, mijn tenen begonnen af te sterven”, vertelt hij. Daarvan is hij nog altijd aan het revalideren. "De revalidatie zal nog tot volgende zomer duren, maar ik heb er goede hoop op”, besluit hij. 

Bron(nen):   AD