Een simpele tip voor wie een paar pondjes kwijt wil

De feestdagen komen eraan, normaal gesproken een periode om je te buiten te gaan aan al het lekkers wat de feestdagen te bieden hebben. Maar voor je je laaft aan boterletter en borstplaat is er nog een paar weken te gaan om een paar pondjes kwijt te raken.

Onderzoekers komen met een simpele tip: tel je calorieën per maaltijd en dus niet per dag, zoals veel dieet-apps doen. Uit een experiment bleek dat proefpersonen die elke maaltijd afzonderlijk telden gemiddeld 1.417 calorieën consumeerden op een dag. Dat waren er 219 minder dan degenen die enkel een dagelijkse limiet hanteerden.

“Degenen die een dagbudget hanteerden, probeerden enkel het aantal calorieën te verminderen op momenten dat de kans op overconsumptie het grootst was, zoals bij de avondmaaltijd en bij tussendoortjes. Tijdens de andere maaltijden werd er vaak niet op het aantal calorieën beknibbeld. De testgroep die het dieet maaltijd per maaltijd benaderde, verlaagde het aantal calorieën in alle maaltijden die ze aten, waardoor hun dagelijkse hoeveelheid aanzienlijk daalde,” schrijven de onderzoekers in vakblad Journal of Consumer Research.

“Wie dieet is gemotiveerd om het aantal calorieën dat hij of zij consumeert te verminderen”, aldus dr. Miaolei Jia. “Elke maaltijd, of het nu ontbijt, lunch, diner of gewoonweg een snack is, wordt gezien als een nieuwe mogelijkheid om calorieën te verminderen. Het instellen van een caloriebudget voor elke maaltijd en elke snack biedt daarom meer mogelijkheden om calorieën te besparen dan wanneer je een caloriebudget voor een volledige dag opstelt.”