Baasje overlijdt doordat eigen hond hem likte

Een Duitse man is overleden, nadat zijn eigen hond hem likte. Daardoor liep de 63-jarige man uit Bremen een ernstige infectie op die hij niet overleefde.

De onfortuinlijke hondeneigenaar werd besmet met de capnocytophaga canimorsus die vaak in de bek van honden en katten wordt aangetroffen. Slechts zelden wordt de bacterie overgedragen op mensen en dan meestal door een hondenbeet.

De artsen van het Bremense ziekenhuis schrijven in het European Journal of Case Reports in Internal Medicine dat de man niet is gebeten, maar enkel is gelikt door zijn trouwe viervoeter. Daarna kreeg hij griepverschijnselen, zoals koorts en kortademigheid. Ook had hij pijn in zijn rechterbeen. Al snel werd een ernstige bloedvergiftiging vastgesteld. Zestien dagen later stierf de man aan meervoudig orgaanfalen.

Een infectie met de bacterie is in 23 tot 31 procent van de gevallen dodelijk bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, maar daar had de man geen last van. Artsen concluderen dan ook dat zelfs een lage concentratie van de bacterie ook bij gezonde mensen al een septische shock kan veroorzaken.

Krijg je griepachtige verschijnselen en weet je dat je gelikt bent door je hond aarzel dan niet om een arts te raadplegen, schrijven de dokters nog.

Bron(nen):   CNN