IJsbad na het sporten? Dat kun je beter niet doen

Onder stoere mannen die graag spierballen kweken, wordt het steeds vaker gedaan: een ijsbad, om nóg meer spieren te ontwikkelen. Tenminste, dat is het idee, maar volgens de wetenschap heeft het juist een averechts effect.

Een ijsbad verhindert de spiergroei in plaats van dat het stimuleert. Dat concludeert een team van Nederlandse onderzoekers. Ze lieten een groep mannen twee weken lang gewichtheffen. Na iedere sportsessie staken de sporters één been twintig minuten lang in een ijsbad. Zo hoopten de onderzoekers er achter te komen wat het effect is van koud water op de snelheid van spiereiwitsynthese.

Ze ontdekten dat het been dat in het ijsbad had gezeten minder aminozuren bevatte en juist die vormen de bouwstenen van proteïnen, die nodig zijn voor spierversterking en herstel. “We wilden zien of het proces veranderd wordt door koud water”, legt onderzoeker Cas Fuchs uit.

Dat bleek het geval. De zo broodnodige eiwitten, die sporters vaak nog extra nemen in de vorm van eiwitshakes, namen door het koude bad juist af.