Je dokter voelt jouw pijn echt

Vind je dat dokters vaak weinig sympathie tonen? Lees dan dit. Want uit een recent onderzoek van de Massachusetts General Hospital en het Karolinska Instituut blijkt dat dokters de pijn van patiënten wel degelijk voelen, letterlijk.

De wetenschappers onderzochten de relatie tussen arts en patiënt. Aan 18 artsen werd gevraagd de pijn van een patiënt te verlichten. Wat de dokters niet wisten was dat deze patiënt een actrice was met een vooraf opgesteld script. De artsen moesten, terwijl zij onder de MRI-scan lagen, de patiënt pijnstilling geven door middel van een elektronisch apparaat, dat in werkelijkheid helemaal niet pijnstillend werkte. De actrice zette een pijnlijk gezicht op, maar na de zogenaamde pijnstilling veranderde dit in een ontspannen gezichtsuitdrukking.

En wat bleek? De scans toonden aan dat bepaalde pijncentra in de hersenen van de dokter actief werden, zodra ze hun patiënten behandelden met het zogenaamde pijnstillende apparaat. Ook bleken ze zich daadwerkelijk beter te voelen wanneer ze dachten dat de behandeling aansloeg.

Volgens de onderzoekers blijkt uit deze studie eens te meer dat de relatie tussen een arts en patiënt troost kan bieden en zelfs symptomen kan verzachten. Met een vervolgstudie hopen ze meer te weten te komen over hoe de interactie tussen patiënten en artsen tot betere klinische resultaten bij patiënten kan leiden.

Bron(nen):   Daily Mail  Scientias    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. RealShowstopper

    “Volgens de onderzoekers blijkt uit deze studie eens te meer dat de
    relatie tussen een arts en patiënt troost kan bieden en zelfs symptomen
    kan verzachten”

    LOL ja bij de dokter blijkbaar wel…

Reacties niet toegestaan