Minder zitten is de sleutel tot gezonde levensstijl, niet intensief bewegen

Minstens 30 minuten per dag matig intensief bewegen, dat is dé Nederlandse vuistregel om een gezonde levensstijl te bereiken. Bewegingswetenschapper Hans Savelberg en zijn collega’s van de Universiteit Maastricht zijn het echter niet eens met deze vuistregel. Zo maakten ze bekend op PLOS One.

‘Het is niet extra beweging die positieve effecten heeft op de gezondheid, maar het aantal zituren per dag’. Volgens hem ligt het dus niet aan het aantal uren dat je intensief bezig bent met bewegen, maar aan de uren dat je helemaal niets doet (stil zit). Deze kun je ook verminderen door gewoon van je stoel af te komen, intensief sporten is hierbij niet noodzakelijk.

Volgens Savelberg is teveel zitten slecht voor de gezondheid, omdat je op dat moment inactief de tijd doorbrengt. De meeste mensen denken dit inactieve gedrag dus even goed te maken door een half uur per dag intensief te bewegen, maar zo werkt het niet. Dit half uurtje is niet genoeg om alle negatieve effecten van het inactieve gedrag goed te maken.

Aan het onderzoek van Savelberg deden 18 studenten van de Maastrichtse universiteit mee. De groep studenten werd onderverdeeld in 3 groepen, die allemaal gedurende 4 dagen een ander bewegingsregime volgde:

–          Groep 1: zat 14 uur per dag

–          Groep 2: 13 uur per dag zitten en één uur intensief sporten

–          Groep 3: 8 uur zitten, 4 uur lopen en 2 uur staan

Tijdens het onderzoek droegen de studenten een activiteitenmetertje op hun been om hun beweegpatroon te controleren. Verder kregen ze enkele richtlijnen en een eetdagboekje mee om hun eetpatroon te controleren. Hier werd echter om praktische redenen niet streng op gelet.

Groep 3 boekte tijdens het onderzoek de meeste vooruitgang, het vierdaagse bewegingsregime leidde tot minder vetten in het bloed, zoals LDL-cholesterol en triglyceriden, en een betere insulinegevoeligheid waardoor je minder kans hebt om diabetes te krijgen. Ondanks dat groep 2 evenveel calorieën verbrandde door één uur intensief te sporten, waren de resultaten van groep 3 positiever. Kortom, even intensief sporten maakt een dag stil zitten niet goed.

Bron(nen):   Noorderlicht      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. grasspriet

    Stevig wandelen is de beste vorm van beweging gebleken, bijv. Nordic Walking. Je gebruikt bijna al je spieren terwijl je jezelf niet overbodig uitput waardoor bijv. je spijsvertering komt stil te liggen.

    Licht transpireren helpt afvalstoffen verwijderen en door de matige inspanning is de kans op blessures practisch nihil. Bovendien kun je het overal doen, jong en oud.

Reacties niet toegestaan