‘Calorieën worden verkeerd berekend’

Wie wil afvallen, let waarschijnlijk op het aantal calorieën van een product. Daarbij gaan we feilloos af op de voedingsetiketten. Maar daar zou het best wel eens mis kunnen gaan. Want volgens voedingsexperts is de ene calorie de andere niet en worden ze op een verkeerde manier berekend.

Op een symposium van de Amerikaanse Vereniging voor de Bevordering van de Wetenschap (AAAS) eerder deze week, beargumenteerden experts dat het huidige caloriesysteem niet klopt. Dat systeem telt de energetische waarde van voeding (4 calorieën voor 1 gram eiwit, 9 per gram vet en 4 per gram koolhydraten). Maar als bijvoorbeeld rauw voedsel met gekookt eten wordt vergeleken, of bonen met ontbijtgranen, blijken de bestaande theorieën niet te kloppen. Bestanddelen kunnen wijzigen als ze bereid of verhit worden.

Het systeem houdt volgens de experts geen rekening met hoeveel energie ons lichaam verbruikt wanneer we voedsel verteren. Zo zijn granen of bonen makkelijker om te verteren als ze tot bloem worden vermalen. Sommige voedingsstoffen worden ook opgelost door mond- en darmbacteriën – en bovendien hebben verschillende voedingsstoffen andere eigenschappen die bepalen hoe lang ze over de spijsvertering doen.

Volgens de experts zijn deze bevindingen van groot belang om de obesitas-epidemie te kunnen bestrijden. Ze vinden het tellen van calorieën misleidend. Specialist David Ludwig: ‘Hoe het lichaam verschillende voedingsmiddelen verwerkt is belangrijk. De kwaliteit van de calorieën speelt een net zo belangrijke rol als de kwantiteit.’

Lees hier meer.

Bron(nen):   Greatist  Wired    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. André Rodenburg

    Ik ben niet dik, ik heb alleen zware calorieën.

  2. Pieter de Brabander

    Ik ben ook niet te dik. Hooguit wat te kort voor mijn gewicht 😉

  3. jantje uitnederland

    Obesitas wordt veroorzaakt door aspartaam en andere chemische zoetstoffen.

Reacties niet toegestaan