6 dingen om op te letten als je olijfolie koopt

Om behoorlijke olijfolie te kopen moet je een paar dingen weten: 1. Olijfolie is niet als wijn: hij wordt niet beter als hij ouder is, integendeel. Licht, warmte en zuurstof tasten de kwaliteit aan. Olijfolie uit een fles met donker glas geniet dan ook de voorkeur 2. Koop Extra Virgin. Maar kijk goed of dat ook echt op het etiquette staat. Aanduidingen als Puur of Kwaliteit betekenen niets. 3. 'Geïmporteerd uit Italie' is iets anders afkomstig uit Italie. Het zegt slechts dat de olie daar is samengesteld. Maar de herkomst  kan ook Algerije zijn, of Griekenland. 4. Als de olie koud is geperst, dan vond het productieproces plaats met temperaturen beneden de 27 graden. Dat is belangrijk om gezonde elementen als anti-oxidanten te behouden. 5. De kleur van olijfolie zegt eigenlijk niks. Je hebt een grote variatie aan olijven, en dus ook olie die anders oogt. Dat zegt niets over de kwaliteit. 6. De olie moet niet te goedkoop zijn. Op de juiste wijze olijfolie produceren is een kostbare bezigheid, dus als de olie een paar euro kost is deze mogelijk met chemische middelen gewonnen uit de olijven. Reken op minstens 6 euro voor een liter.

Bron(nen):   Fooducate      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Alleen 1, 4 en 5 hebben relevantie, de overigen zeggen helemaal niets. En als het duur is, dan is het zeker goed, Nexus 7 versus iPad mini is ook zo’n vergelijk ;-).

 2. Jeroen Biegstraaten

  Het is zaak om zelf veel gekocht en geproefd te hebben.

  Maar in de regel is dure olie wel het fijnst.
  En dat is dan ook duurder dan 6 euro de liter.

 3. KritischeMassa

  “Maar kijk goed of dat ook echt op het etiquette staat.”

  Etiquette? Wat hebben goede manieren hier nu weer mee te maken?

 4. Vogelbeest

  Op de etiketten van de flessen die ik koop staat altijd “koud geperst” en “extra vierge”. Ze kosten gewonlijk geen 6 euro, maar voor zover mij bekend is er een EU regel die zegt dat wat er op het etiket staat, er ook in moet zitten.

  @wel: Als er een reden is om NIET aan te nemen dat wat er op het etiket staat ook daadwerkelijk de inhoud is, dan hoor ik dat graag. Indien NIET, dan zou ik het op prijs stellen als u, met uw journalistieke vaardigheden mij zoudt kunnen vertellen in welke EU regel er staat dat er op het etiket iets anders mag staan als wat er in zit.

 5. Peter Rokers

  Olie is niet als wijn ? Meen je dat nou echt ? Zit die dan ook niet onder een kurk ?
  Als je de olie te veel verhit is het ook niet goed. En toch gebruiken ze het als frituurolie.
  Ik heb laatst gezocht naar de betaalbare geschikte, maar helaas.

  Het etiket zegt niet alles. Zo dacht ik laatst dat ik een worst kocht had bleek er kaas in te zetten. Ik bedoel maar. Ja, en die worst afgerekend.

Reacties niet toegestaan