RIVM: zorgwekkende stijging van aantal nieuwe coronagevallen

Het aantal nieuwe coronagevallen neemt toe. In de afgelopen zeven dagen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 43.103 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat is zo'n 27 procent meer dan een week eerder, toen 33.949 bevestigde besmettingen werden geregistreerd. De weken daarvoor waren het er respectievelijk 36.931 en 37.706.

Het RIVM noemt de stijging zorgwekkend en zegt dat het aantal positieve tests in elke regio toeneemt.

Het zogeheten reproductiegetal bleef vrijwel gelijk. Het cijfer zakte een fractie, van 1,04 naar 1. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. Hoe hoger het boven de 1 komt, hoe sneller het virus zich kan verspreiden.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen daalde. In de afgelopen zeven dagen kwamen 338 meldingen van overleden coronapatiënten binnen, tegen 406 de week ervoor. Het aantal opnames op een verpleegafdeling steeg wel. In de afgelopen zeven dagen belandden 1229 coronapatiënten op zo'n vleugel, tegen 1007 de week ervoor. Het aantal opnames op de intensive care daalde van 183 naar 179.

Meer mensen lieten zich testen op corona, maar het aantal gevallen dat daardoor aan het licht kwam steeg nog sneller. Van alle geteste mensen had 11,6 procent het coronavirus onder de leden, tegen 11,1 procent de week ervoor. Sinds vorige week kunnen ook mensen zonder corona-achtige klachten zich laten testen wanneer ze in contact zijn geweest met iemand die zelf positief is getest. "Het percentage positief nam gedurende de week toe, zowel bij personen met als zonder klachten", aldus het RIVM.

In de afgelopen week zijn 18.700 mensen zonder coronaklachten getest, en ongeveer een op de tien bleek besmet.