Veel antidepressiva oorzaak van blijvende seksuele storingen

Het staat vaak op de bijsluiter van antidepressiva. 'Kan het libido verminderen'. Maar in tegenstelling tot veel andere mogelijke bijwerkingen, doet deze zich heel vaak voor, constateert het bijwerkingencentrum Lareb volgens De Volkskrant. Medicijnen tegen depressies veroorzaken het inzakken van het libido en er zijn sterke aanwijzingen dat dat niet tijdelijk is. Ook na het staken van het gebruik van de middelen is er sprake van  blijvende seksuele stoornissen. Een groep patiënten die gestopt is met het slikken van antidepressiva zegt jaren na dato nog altijd geen libido te hebben, of geen erectie of orgasme te kunnen krijgen. Bijna een miljoen Nederlanders slikt antidepressiva, waardoor het aantal mensen met blijvende storingen in de duizenden kan lopen. Lareb gaat in een wetenschappelijk tijdschrift binnenkort waarschuwen voor de samenhang van het gebruik van antidepressiva en blijvende seksuele storingen, schrijft De Volkskrant. Het is nog niet aangetoond hoe de klachten precies ontstaan of op welke schaal dit gebeurt. Alleen in de Amerikaanse bijsluiter van Prozac staat dat 'symptomen van seksueel disfunctioneren soms aanhouden nadat met de behandeling is gestopt'.
Uit documenten in handen van de Volkskrant blijkt dat de MHRA, de Engelse evenknie van Lareb, de afgelopen jaren honderden meldingen ontving van patiënten die last hadden van Post Ssri Sexual Dysfunction (PSSD).
 

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  ´Een groep patiënten die gestopt is met het slikken van antidepressiva
  zegt jaren na dato nog altijd geen libido te hebben, of geen erectie of
  orgasme te kunnen krijgen.´

  Wat dan weer een reden is om de rest van je leven ook weer depressief te zijn en antidepressiva-afhankelijk,Bigpharma vaart er ook weer wel bij.

  • Prikker

   Mwah, als je depressief bent is je libido wel een van je laatste zorgen hoor.

   (in antwoord op Paulraw)
 2. Eric

  Los van alle andere bijwerkingen tijdens het gebruik, het kostte mij inderdaad bijna 2 jaar na het stoppen met seroxat voordat alles weer normaal werkte. Bende is het. Ik ben overgestapt op lichttherapie en werkt zelfs beter. En geen bijwerkingen en de effectiviteit is klinisch aangetoond. Leuke aanbieding voor een hele goede lamp op ibood.nl vandaag. Ik heb deze ook en vaar er wel bij.

Reacties niet toegestaan