Vijf redenen waarom omikron zo snel oprukt

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zaterdag, 18 december 2021 om 12:00
welingelichtekringen header 1
De vrees voor de omikronvariant is zo groot dat Nederland vlak voor kerst een zware lockdown dreigt in te gaan. Hoe kon dit virus zo snel voet aan de grond krijgen? NRC noemt vijf redenen.
  1. Omikron ontsnapt aan antistoffen
    De bekendste reden zijn de vele mutaties op het spike-eiwit, dat een belangrijke rol speelt bij besmetting. Omikron heeft er 32, de deltavariant had 13 mutaties.
  2. Het virus overleeft langer in de lucht.
    Volgens een onderzoek waarover The New York Times schreef droogt het virus in de lucht minder snel uit, waardoor het langer in leven blijft en dus makkelijker mensen kan besmetten.
  3. Omikron infecteert makkelijker
    Menselijke cellen worden twee keer zo snel geïnfecteerd door omikron als door de deltavariant, maar omikron zou ook minder diep in de longen doordringen waardoor je mogelijk minder ziek wordt.
  4. De kans op besmetting na vaccinatie is veel groter
    Doordat omikron zo afwijkt van de eerdere virusvarianten is de kans op herbesmetting of besmetting na vaccinatie veel groter dan bij de deltavariant. Zo wist iemand, die besmet was met omikron, op een Noorse kerstborrel van de 117 personen er 81 te besmetten, de meesten waren gevaccineerd.
  5. Grote verspreiding zonder dat mensen het doorhebben
    Het lijkt erop dat veel mensen het virus onder de leden hebben zonder dat ze het merken. Zo verspreiden ze het dus ook zonder dat ze het weten.
Bron(nen): NRC