Aantal nieuwe coronagevallen schiet omhoog

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen stijgt snel. In de afgelopen week kregen 26.462 mensen na een bezoek aan een GGD-testlocatie te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is het hoogste aantal sinds 12 april, ruim twee maanden geleden. Omdat zelftesten niet worden meegenomen, is het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk hoger.

Vorige week meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het in zeven dagen tijd 15.526 positieve tests had geregistreerd. Dit betekent dat het het aantal bevestigde besmettingen in een week met 70 procent is gestegen. In twee weken is het aantal bijna verdrievoudigd.

De stijging is volgens het RIVM "door heel Nederland en onder alle leeftijdsgroepen" te zien. De toename komt door de opkomst van nieuwe versies van de omikronvariant van het coronavirus. Die kunnen de afweer beter omzeilen, maar mensen lijken er niet zieker van te worden. Ook in andere landen neemt het aantal besmettingen daardoor toe.

Ziekenhuisopnames

Vanwege de nieuwe coronagolf gaan steeds meer mensen naar de GGD om bevestiging te krijgen dat ze besmet zijn geraakt. De teststraten voerden vorige week iets meer dan 32.000 coronatests uit, meer dan de twee voorgaande weken bij elkaar. Van die tests viel 68 procent positief uit, het hoogste percentage sinds begin maart.

Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. In de afgelopen week belandden 268 mensen vanwege hun coronaklachten in het ziekenhuis, het hoogste aantal sinds eind april. Bij 22 van hen waren de klachten zo ernstig dat ze op een intensive care werden opgenomen. Ook dat is het hoogste aantal sinds april.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus verspreidt, staat op 1,25. Dit betekent dat een gemiddelde groep van 100 met corona besmette mensen 125 anderen aansteekt. Zij besmetten vervolgens 156 mensen, die het virus vervolgens overdragen aan 195 anderen.