Zout is veel schadelijker dan gedacht

Dat te veel zout eten ongezond is, was al lange tijd bekend. Maar onderzoekers van Harvard concluderen nu dat het nog veel schadelijker is dan gedacht. Ze hebben beraamd dat er jaarlijks 1,6 miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van het eten van te veel zout. Een op de tien doden door hart- en vaatziekten is volgens de Harvardonderzoekers gerelateerd aan een te hoge zoutinname. Ze vinden dat overheden in actie moeten komen en hun burgers beter moeten waarschuwen voor de schade die de overconsumptie van zout kan veroorzaken. Van te veel zout gaat de bloeddruk om hoog en dat kan leiden tot hart- en vaatziekten. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt dan ook aan om niet meer dan 5 gram zout per dag te eten. Maar gemiddeld eten mensen wereldwijd dagelijks bijna twee keer zoveel zout. Mannen in Nederland krijgen bijna 10 gram zout per dag binnen en vrouwen 7,5 gram.
De onderzoekers voegen daar nog aan toe dat hun schattingen van het gemiddelde zoutverbruik waarschijnlijk nog aan de voorzichtige kant zijn net als het verwachte aantal doden. Want te veel zout eten wordt niet alleen in verband gebracht met hart- en vaatziekten. Het zou ook onder meer nierziekten en maagkanker kunnen veroorzaken.
 

Bron(nen):   Science Daily      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Als je je je eten zelf bereid bepaal je zelf hoeveel zout je binnen krijgt. Als je potjes en zakjes met halffabrikaten (knorr, maggi e.d) gebruikt of buiten de deur eet is zout niet het enige probleem.

 2. Hans H

  .Het verbaast me wanneer ik -soms- in een supermarkt kom en zie
  wat de mensen aan voorverpakt cq kant en klaar voedsel kopen met teveel
  zout, zoet, vet en godmagweten hoeveel rotzooi er nog meer in is
  verwerkt. Alle dagen verse groenten en fruit, zeer matig vlees,
  regelmatig vis en vooral: zelf bereiden. Dan zou je kunnen gniffelen om
  dit soort berichten, ware het niet dat de groep mensen die zich aan dat
  slechte eten bezondigd de kosten van de gezondheidszorg opjagen: oa > 2 miljoen gebruikers van maagzuurremmers zegt op zich al genoeg.

 3. Peter

  Wat een larie. Vroeger gebruikten ze veel meer zout. Stierven weliswaar jonger misschien, maar 80 jaar was toen geen uitzondering. Zout gaat bederf juist tegen. Ik doe soms helemaal geen zout in het eten. Maakt echt geen verschil. Tegenwoordig zijn al die light produkten zelfs schadelijk. 0 procent vet e.d. Mager vlees. Straks zit er helemaal geen vet meer in en is het ook weer niet goed. Olijfolie is wel veel lekkerder en milder voor de maag. Maar roomboter is beter dan die andere neptroep. Dat is gewoon stopverf.

  • Koper

   Gelukkig komt Peter hier met een hoop wetenschappelijk onderbouwde argumenten dus zal hij wel gelijk hebben. O wacht.

   (in antwoord op Peter)

Reacties niet toegestaan