Word je van opgewarmde pasta minder dik?

Veel mensen vrezen dat ze van pasta dik worden, vanwege de 'slechte' koolhydraten. Voor hen is er misschien een oplossing: laat de pasta eerst afkoelen en warm hem daarna weer op. De slechte koolhydraten zouden daardoor veranderen in betere koolhydraten. Tenminste dat blijkt uit een experiment van de tv-serie 'Trust me, I'm a doctor'. Gewone pasta bevat veel snelle koolhydraten, die de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen en dalen. Je krijgt zo eerder weer een hongergevoel dan wanneer je bijvoorbeeld volkoren pasta eet. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat wanneer de pasta afkoelt, de structuur verandert in iets dat ze resistent zetmeel noemen. De pasta wordt door de afkoeling resistent voor het enzym in onze darmen dat de koolhydraten afbreekt en glucose laat vrijkomen. Daardoor blijven de snelle piek en snelle daling van de bloedsuikerspiegel uit. Het lichaam behandelt de pasta dus eigenlijk als vezelrijk voedsel. Maar koude pasta vinden de meeste mensen minder lekker. Daarom is gekeken wat er gebeurt als je de pasta weer opwarmt. En in tegenstelling tot wat wetenschappers verwachtten, bleek dat de opgewarmde pasta de bloedsuikerspiegel nog minder beïnvloedde dan koude pasta. Het opwarmen zou de pasta in nog sterker resistent zetmeel veranderen. Degelijk onderzoek moet nu gaan uitwijzen of dit effect stand houdt.

Bron(nen):   BBC      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Als wilt afvallen moet je gewoon minder pasta eten. Het maakt niet uit hoe heet de pasta wordt gegeten, in het maag-darmkanaal is het altijd 37°.

  • Windows 8

   Ja maar dan krijg je toch ook dat vervelende hongergevoel (obesitas mode)

   (in antwoord op Burgermans)
  • Oh_Oh_SarCastro

   Misschien is het handig dat u eerst het artikel goed leest voordat u ons bijschoolt met uw wijsheid.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Meester Proper

    Ik geloof niet in goede ende slechte koolhydraten. Misschien is het handig dat u uw schei- en natuurkundekennis wat bijwerkt. 😉

    (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
    • knier

     Misschien is het handig als je zelf eerst weer eens in je natuur/scheikunde boeken duikt,als je blijkbaar niet begrijpt dat de eigenschappen van koolhydraten nogal kunnen veranderen van diverse warmte behandelingen.

     (in antwoord op Meester Proper)
    • Oh_Oh_SarCastro

     Als wetenschapper interesseert het mij geen barst wat u wel of niet “gelooft”. Geloof is voor mensen die denken dat slangen kunnen praten en dat je hemel en aarde in 7 dagen kan laten ontstaan.

     Bovendien mogen wij er redelijkerwijs vanuit gaan dat de onderzoekers in het bovenstaande artikel wat meer verstand hebben van scheikunde dan u en ik bij elkaar.

     Waarom ik mijn kennis van natuurkunde volgens u zou moeten bijwerken is mij ook een raadsel. Wellicht handig dat u eerst leert wat het verschil is tussen natuurkunde en scheikunde. Sterkte!

     (in antwoord op Meester Proper)
 2. meesan

  Of neem volkorenpasta.

Reacties niet toegestaan