‘Meer doden door te weinig lichaamsbeweging dan door obesitas’

Er overlijden in Europa mogelijk twee keer zoveel mensen aan te weinig lichaamsbeweging als aan obesitas. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Cambridge na een monsterstudie van twaalf jaar onder meer dan 300.000 mensen. Dagelijks 20 minuten stevig doorwandelen zou de gezondheid al aanzienlijk verbeteren. Voor het onderzoek bestudeerden wetenschappers de mate van beweging, de omvang van de taille en registreerden ze het aantal sterfgevallen in de onderzoeksgroep. Ze concludeerden dat er in Europa jaarlijks 676.000 mensen overlijden aan te weinig bewegen en 337.000 door obesitas. Obesitas en inactiviteit gaan vaak hand in hand. Maar obese mensen die voldoende bewegen verkeren in betere gezondheid dan zij die dat niet doen. Sporten komt vooral de gezondheid van het hart ten goede. Professor Ulf Ekelund legt uit aan de BBC: 'Het grootste risico op een vroegtijdig overlijden hadden de mensen die we benoemden als inactief. Dat gold voor mensen met een normaal gewicht, overgewicht en obesitas'. Hij vindt dat overheden het belang van fysieke activiteit voor de volksgezondheid nog steeds onderschatten.

Bron(nen):   BBC      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Zolang je nog naar de koelkast kunt lopen is er niets aan de hand.

 2. Vogelbeest

  Niet alleen overheden, maar ook burgers. Download eens een stappenteller voor je smartphone of koop een losse stappenteller (vanaf 2,- op e-bay, een redelijk is iets meer). Als je een kantoorbaan en een auto hebt loop je niet meer dan 700-1500 stappen per dag, terwijl 10.000 het minimum aangeraadde voor een goede gezondheid is.
  Tussen de middag een stevige wandeling maken in plaats van in het bedrijfsrestaurant gaan zitten scheelt al heel flink.

 3. Daniel

  Een hond kopen/adopteren/leasen is een goede oplossing. Minimaal drie keer per dag uitlaten en tjakka daar is de nodige beweging.
  En je hebt gelijk een vriend in the struggle for life.

  • Twan

   Klinkt goed…..als je niet meer hoeft te werken….
   Anders had ik er al lang een.

   (in antwoord op Daniel)
 4. Twan

  Oei, ik beweeg zelden, maar bij lange na geen overgewicht.

 5. DoubleUC

  Laat Cameron het maar niet horen: verplicht bewegen anders uitkering kwijt.

Reacties niet toegestaan