Waarom vrouwen sneller ziek worden dan mannen

Vrouwen hebben meer dan mannen last van aandoeningen waarbij een overactief immuunsysteem een rol speelt, zoals astma, allergieën en reuma. Wetenschappers vermoeden dat dat komt door bepaalde hormonen en een hogere stressgevoeligheid van vrouwen. De Amerikaanse sociaal psychologe en filosofe Sharyn Clough komt echter met een andere interessante theorie. Het afweersysteem van kinderen die in een te schone omgeving opgroeien, zou onschuldige indringers niet goed van gevaarlijke kunnen onderscheiden, waardoor op beide soorten een ontstekingsreactie ontstaat. Jongens spelen vaker buiten en kruipen meer over de vieze grond, terwijl meisjes liever binnen spelen met poppen en ander schoon speelgoed. Daardoor zouden ze dus meer last hebben van eerder genoemde aandoeningen. Het zou zelfs kunnen verklaren waarom vrouwen vaker depressief zijn. Er worden namelijk steeds meer aanwijzingen gevonden voor een verband tussen chronische ontstekingsreacties en somberheid. Eerder onderzoek wees al uit dat kinderen die opgroeien met een hond in huis veel minder last hebben van allergieën, omdat de ziektekiemen die een hond meebrengt, het immuunsysteem sterken.    

Bron(nen):   Express.be      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Heeft ze deze “interessante theorie” reeds getoetst aan de werkelijkheid dmv research? Indien niet, gelieve deze te verwijderen.

 2. Windows 8

  Hey Desiré ! 2011 heeft gebeld, ze vragen hun nieuws terug
  http://psychcentral.com/news/2011/01/27/health-advantages-for-a-dirty-girl/22971.html

 3. Grietver

  Nee, want het mag niet waar zijn dat vrouwen zwakker zijn. Als ze vaker ziek zijn, dan komt dat door opgelegde rollenpatronen. Dat is dan altijd weer hoe ik dit soort berichten lees 🙂

 4. Burgermans

  Dus toch het zwakke geslacht.

 5. Japie

  Niet verwonderlijk; vrouwen gebruiken meer medicijnen dan mannen en ook langduriger en krijgen daardoor dus meer hormoonpreparaten binnen, van anticonceptiepillen, neussprays tot allerlei hormoonzalven tegen huidproblemen.

Reacties niet toegestaan