Waarom je je niet met zeep moet wassen, zelfs na het sporten

Het menselijk lichaam heeft miljarden bacteriën op de huid en in de buik. Pas sinds kort weten we meer over hoe individueel en nuttig die bacteriën zijn. Ze iedere dag weghalen met zeep is wel het laatste wat je ermee moet doen. Dat zegt de Amerikaanse gastro-enteroloog Dr. Robyn Chutkan. 'Te schoon zijn is niet goed voor de gezondheid'. Onze eigen bacteriën beschermen tegen schadelijke indringers. Om te weten welke indringers schadelijk zijn en welke niet, is het goed om met veel indringers - met vuil dus - te maken te hebben. Zeep haalt indringers weg maar elimineert ook de individuele verzameling goede, eigen bacteriën die het immuunsysteem helpen en de gezondheid van onze huid bevorderen. Dr. Chutkan adviseert op basis van haar onderzoek regelmatig in de buitenlucht te eten of wat vaker eten te kopen op een boerenmarkt. Maar vooral is ze tegen zeep. Door geen agressieve anti-bacteriële zeep te gebruiken, kun je de goede bacteriën behouden. Mogelijk houden die ons zelfs vrij van acne en eczeem, aldus Chutkan. Zij stelt dat mensen zich alleen in de oksels en bij de geslachtsdelen met zeep (gemaakt van milde natuurlijke ingrediënten) moeten wassen. Verder is afspoelen is voldoende, zelfs na een flinke work-out. 'Vuil veroorzaakt geen ziekte, maar systematisch goede bacteriën verwijderen kan onze gezondheid wel schaden'. De handen moeten ook met milde zeep worden gewassen, liefst 20 seconden lang met warm water. Daarmee spoel je griep- en verkoudheidsvirussen makkelijk weg.  

Bron(nen):   The Daily Mail      

18 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vanhetgoor

  Deze geluiden zijn niet nieuw. Al eerder las ik er over de grote kudde bacteriën die op de normale gezonde huid zitten, en dat dit geen kwaad kan. Heel soms als je met iemand naar bed bent geweest blijft de geur van die ander de volgende dag nog aan je kleven, dat is niet erg, dan kun je er nog even aan terug denken. Beetje spannend ook wel, vind ik. Als deze ontboezeming iets te peresoonlijk is dan merk ik het wel.

 2. Blargh

  merkwaardig dan dat we nog nooit zo lang geleefd hebben …

  • vanhetgoor

   Ik heb jarenlang in de tropen gewoond en daar gebruikte ik altijd Lifebouy (anti bacteriële zeep uit India van Unilever!!!) dat ruikte lekker en het voorkomt dat je door de transpiratie riekt. Men zweet dan wel maar het stinkt niet. Soms koop ik nog een stukje en dan voel ik mij weer als vroeger, maar ik weet dat het voor de normale huid eigenlijk beter is om dit niet te gebruiken.

   (in antwoord op Blargh)
 3. KOKUSMAKREEL

  In de gym douch ik altijd zonder zeep, wel droog ik me af met een aan de waslijn gedroogde handdoek, waarmee ik mijn huid schoon scrub…
  Dus dat

  • J.E.

   Dat scrubben is mij door een dermatoloog juist afgeraden. Na dit een paar maanden niet meer gedaan te hebben, is mijn exceem verminderd.

   (in antwoord op KOKUSMAKREEL)
   • Blargh

    het gaat hier dan ook over normale mensen met gezonde huid, geen leprozen

    (in antwoord op J.E.)
    • J.E.

     Ik vind dat je vreemde c/q beledigende opmerkingen plaatst. A, ik zou niet normaal zijn en B, exceem of een schimmelinfectie heeft niets te maken met Lepra.

     (in antwoord op Blargh)
 4. Claudia Verhoeven

  Wel een paar smerige viezerikken hier op dit seitje, de
  rete(n?)geur komt je al tegemoet
  weet nu waarom het altijd zo stinkt in de gym
  Dacht altijd dat het aan mij lag

 5. ijstaartindeoven

  En scrubben is ook een absolute nono, want beschadigen de beschermingslaag van je huid.

Reacties niet toegestaan