Eenzaamheid is net zo slecht als niet sporten of ongezond eten

Eenzaamheid vergroot de kans op een hartaanval en kanker aanzienlijk, waarschuwen wetenschappers. Het ontbreken van een netwerk van vrienden en familie is net zo slecht voor de gezondheid als een gebrek aan lichaamsbeweging of suikerziekte.

Wetenschappers van de universiteit van North Carolina bestudeerden het verband tussen relaties en gezondheid gedurende elke fase van het leven. Ze stelden vast dat een zwak sociaal netwerk in je jonge jaren de kans op ontstekingen net zo sterk vergroot als een gebrek aan beweging.

Bovendien ontdekten ze dat een hoge bloeddruk op latere leeftijd vaker een resultaat is van eenzaamheid dan van andere risicofactoren, zoals diabetes. Mensen die steun ondervinden van geliefden lopen minder risico op allerlei ouderdomsziektes en hebben een hogere levensverwachting.

Onderzoeker dr. Kathleen Mullan Harris zegt: "Uitgaande van deze resultaten is het net zo belangrijk om jongeren sociale vaardigheden te leren en aan te moedigen relaties met anderen op te bouwen dan om ze te adviseren gezond te eten en te sporten."

Bron(nen):   Daily Mail