Rode wijn is gezond, maar dan wel zonder alcohol

Regelmatig wordt beweerd dat rode wijn een gunstige invloed op je gezondheid heeft en met name op je hart. Maar helaas voor de liefhebbers van (de alcohol uit) deze drank: uit een nieuwe studie blijkt dat de alcoholvrije variant gezonder is. Mannen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kunnen hun bloeddruk flink laten dalen door regelmatig een glas alcoholvrije rode wijn te drinken. Gewone rode wijn heeft dit effect niet. De onderzoekers verzamelden 67 mannen met diabetes of drie of meer andere problemen die de kans op hartziekten (zoals overgewicht) vergroten. Een deel van de mannen kreeg de opdracht om vier weken lang dagelijks bijna 300 milliliter alcoholvrije rode wijn te drinken. Een andere groep kreeg juist de opdracht om bijna 300 milliliter wijn met alcohol te drinken. En weer een andere groep moest dagelijks 90 milliliter gin innemen. Na afloop van dit experiment wisselden de groepen, net zolang totdat alle mannen elk drankje vier weken lang regelmatig hadden gedronken . En wat bleek? Alcoholvrije rode wijn was de enige drank die het verschil maakte: de bloeddruk van de mannen daalde aanzienlijk. Daarmee verminderde de kans op hartziekten met 14 procent. De kans op een beroerte nam met 20 procent af. Dit zou te maken hebben met de antioxidanten, polyfenolen, in rode wijn. Deze zitten in zowel rode wijn met als in rode wijn zonder alcohol. Maar alcohol lijkt dit bloeddrukverlagende stofje af te remmen, waardoor het minder effectief werkt in wijn met alcohol.  

Bron(nen):   The Atlantic  Bron foto    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. grasspriet

    Nou hè hè, wordt er eindelijk eens iets zinnigs gezegd.

    Bij rode wijn gaat het om de stof die in blauwe druiven zit – resveratrol.

    Zo onlogisch om een alcohol drank vervolgens als ‘gezond’ aan te merken vanwege een stof die je makkelijk binnen kunt krijgen zonder je lever te belasten met alcohol.

Reacties niet toegestaan