Blijf gezond en eet als een Fransman: 8 tips over het Franse dieet

De vele petiterige françaises zijn het levende bewijs: je kunt de dag beginnen met croissants en eindigen met kaas en rode wijn en tóch slank blijven. Niet voor niets komt obesitas in Frankrijk veel minder voor dan in andere westerse landen. Het Franse voedselagentschap wilde weten hoe dat kan en liet een studie uitvoeren die in het British Journal of Nutrition verscheen. De eetgewoontes van 2.600 Franse volwassenen werden geanalyseerd en de onderzoekers ontdekten acht patronen in het Franse dieet. 1. Porties Het draait allemaal om de Franse porties. Die zijn kleiner dan in de rest van de wereld. 23 procent van de Franse bevolking is een 'kleine eter'. Alle voedingsgroepen komen op het bord, maar wel in aanzienlijk kleinere porties dan bij anderen. 2. Vet Fransen zijn dol op vet. Maar liefst 89 procent van de mensen in de studie eten vette kazen, terwijl slechts 8 procent voor de light versie kiest. Uit een andere Franse studie van dit jaar blijkt dat kaas helemaal niet ongezond is wanneer je het in beperkte mate consumeert. 3. Geen frituur De Fransen eten nauwelijks gefrituurde gerechten en nemen het liefst onbewerkt voedsel. Slechts 29 procent van de Fransen had in de afgelopen week bewerkt, gefrituurd of gepaneerd voedsel gegeten. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten eet de helft minstens een keer per week gefrituurde voeding en 8 procent zelfs vier tot zes keer per week. 4. Vis Zo'n 70 van de mensen zei dat ze in de laatste 7 dagen vis hadden gegeten. Bij de Amerikanen is dat 30 procent. 5. Wijn Natuurlijk de wijn. 68 procent van de bevolking gaf aan dat ze in de testweek alcohol dronken. De meeste Fransen drinken overigens met mate. 6. Gezond Fransen eten doorgaans gezond. Ze houden zich grofweg aan het mediterrane dieet of eten bewust gezonde producten. Het viel de onderzoekers op dat ze daarbij plezier in eten nooit uit het oog verloren. Taartjes staan er bijvoorbeeld volop op het menu. 7. Simpel Zo'n 10 procent van de bevolking volgt wat de onderzoekers bestempelen als een 'basisdieet'. Dat betekent meestal eenvoudige, onbewerkte producten zoals kaas, eieren, aardappelen, boter, yoghurt en dierlijk vet, maar ook pasta en brood. 8. Traditioneel Als de Fransen dan ongezond eten, dan valt het nog wel mee. Ze smokkelen met salami, kaas, rood vlees en toetjes, maar eten zelden fastfood.

Bron(nen):   Knack