Waarom je beter een ochtendmens kunt zijn

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door Admin
woensdag, 15 maart 2017 om 11:58
welingelichtekringen header 1
"Het innerlijke ritme van avondmensen druist in tegen wat de maatschappij van hen verwacht," verklaart hoofdonderzoeker Mirkka Maukonen. "Ons dagelijks maatschappelijke ritme is meer afgestemd op ochtendtypes." Maar laat dit geen excuus zijn om 's ochtends naar de chocolade croissants te grijpen en 's avonds naar de toastjes. Je kunt ook proberen om een tegendraads avondmens te zijn.
Ieder avondmens weet: ochtendmensen hebben geluk. Nooit moeite met op tijd naar bed gaan, geen ruzie met de wekker en altijd lekker fris en blij als de dag begint. Daar komt nog een voordeel bij: vroege vogels eten gezonder en regelmatiger dan nachtbrakers.
Dat concluderen Finse onderzoekers na een studie onder 1.845 gezonde mannen en vrouwen. Uit uitgebreide vragenlijsten over hun slaap- en eetpatronen blijkt dat avond- en ochtendmensen gemiddeld wel hetzelfde aantal calorieën consumeren, maar dat avondmensen vaker voor ongezonde dingen kiezen.
Ze eten 's ochtends minder en als ze al ontbijten is dat eerder met suikerrijke of vette producten. Ook in de avond eten avondmensen meer ongezonde snacks en zoete hapjes. In het weekend was het verschil met ochtendmensen nog groter. De nachtbrakers hebben een onregelmatiger eetpatroon, nemen meer tussendoortjes en kiezen vaker voor vette en suikerrijke voeding, aldus de onderzoekers.
Bron(nen): HLN