Dit is hoe lang je bevroren voedsel echt kunt bewaren

Op de verpakkingen van ingevroren producten vind je altijd een uiterste houdbaarheidsdatum. Ook online zijn allerlei richtlijnen te vinden over hoe lang je bevroren voedsel kunt bewaren. Je zou denken dat deze bewaaradviezen zijn gericht op voedselveiligheid, maar is dat wel zo?

Het antwoord is: nee, de houdbaarheidsdatum zegt enkel iets over de kwaliteit van het product. Die gaat achteruit naar mate je voedsel langer in de vriezer bewaart. Maar iets wat niet bedorven was toen je het invroor, blijft in feite altijd eetbaar.

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA schrijft: “Voedsel dat constant op -18 graden wordt bewaard, is altijd veilig om te eten. Alleen de kwaliteit gaat achteruit als je eten lang in de vriezer bewaart.”

De USDA legt verder uit: “Bevroren voedsel blijft bijna eeuwig houdbaar, omdat het vriesproces de beweging van moleculen vertraagt, waardoor microben in de slaapstand belanden. Het voorkomt bovendien de groei van micro-organismen, die ziekte en bederf veroorzaken.” Door eten te bevriezen worden ook bacteriën, gist en schimmels geïnactiveerd.

Je hoeft je dus nooit meer af te vragen of dat verdwaalde bakje achter in de vriezer nog te eten is.

Bron(nen):   The Huffington Post