Superfood? Giftige abrikozenpitten per direct verboden

Hoewel in december nog iemand bijna dood ging na het eten van abrikozenpitten liggen de zogenaamde superfoods nog steeds in de winkel. Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid wil een deel ervan nu per direct uit de winkels hebben, omdat ze heel giftig zijn, zo meldt RTL Nieuws.

Afgelopen december at Gert Arts uit Roermond een half zakje van de pitten van Erica Kruiderijen. Hij overleed bijna, omdat er 200 keer meer cyanide in zat dan is toegestaan. De drogisterij vol natuurproducten heeft toen alle zakken uit de schappen gehaald. Volgens de minister mogen ze ook niet meer worden verkocht.

Gek genoeg, liggen bij die andere alternatieve drogisterij Holland & Barrett (voorheen De Tuinen) de pitten nog gewoon in de winkel, nota bene in het schap van de superfoods. Sommige mensen geloven namelijk dat de pitten heel gezond zijn en zelfs kanker kunnen voorkomen, maar daar is zoals bij de meeste superfoods geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.

Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan wil al langer een verbod op alle abrikozenpitten. “Het is totaal onverantwoord dat een winkelketen dit in de schappen legt. Zo’n zak zou vol met doodshoofden moeten staan.” Voor degenen die niet weten wat cyanide is, legt hij uit: “In de pit van een abrikoos zit cyanide. Dat is een dodelijk vergif. Je hart gaat eerst heel snel kloppen en op een gegeven moment heel langzaam en dan stopt het ermee. Je krijgt ook hoofdpijn, verwarring, duizeligheid. Als de dosis hoog genoeg is, raak je in coma en ga je dood.”

Bron(nen):   RTL Nieuws