Je eet waarschijnlijk meer dan je denkt: vijf dingen waar je op moet letten

Eet je gezond en voor je gevoel met mate, maar kom je toch aan? Dat komt mogelijk omdat je niet door hebt hoeveel calorieën je binnen krijgt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een derde van de Britten het aantal geconsumeerde calorieën fors onderschat.

Mannen denken dat ze voor 2.000 calorieën aan voedsel consumeren, terwijl het er 3.000 zijn. Vrouwen schatten hun calorie-inname op 1.500, maar eten 2.500 calorieën, zo toont de studie onder 4.000 mensen aan. Het kan verklaren waarom sommige mensen maar niet afvallen.

Vaak gaan ze met deze vijf factoren de mist in:

1. Restaurant
Bij een maaltijd in een restaurant is het lastig in te schatten hoeveel calorieën je binnen krijgt. En het is niet voor niets zo lekker. Dus ook al lijkt je menukeuze nog zo gezond, meestal wordt er meer olie, suiker en zout toegevoegd dan goed voor je is.

2. Portiegrootte 
Hoeveel schep je precies op je bord? Dat weet je niet. Vaak vermeldt de fabrikant een bepaalde portiegrootte op het pak, maar meestal is dat een kleine hoeveelheid om de maaltijd gezonder te doen lijken dan hij is. Zelf eet je al snel wat meer.

3. Snacks onderweg
Na een lange werkdag ben je vaak hongerig. Kom dan het station maar eens door zonder een snack te kopen. Je denkt dat dat kleine stukje chocola of petieterige zakje nootjes geen kwaad kan, maar ze bevatten makkelijk net zoveel calorieën als een halve lunch.

4. Drankjes
Alleen maar thee en water gaat ook vervelen dus pak je af en toe een glas cola of vruchtensap en ‘s avonds misschien een wijntje. Neem je maar drie van dit soort glazen per dag dan is dat al een lunch extra aan calorieën.

5. Eetgewoonten
Je neemt weliswaar een gezond ontbijt, een keurige lunch en een voedzame avondmaaltijd, toch kom je aan. Vermoedelijk neem je gewoon te veel van alles. Een salade met te veel zalm, drie volkoren boterhammen, terwijl twee ook voldoende is, et cetera. Houd de regel aan dat je 400 calorieën eet voor ontbijt en 600 voor lunch en avondeten. Dan blijft er nog een klein beetje te snacken over.

Bron(nen):   BBC