Dit is wat de oudste mensen ter wereld elke dag eten

Als we toch eens wisten hoe je in goede gezondheid de honderd kunt halen…Een poging om daar achter te komen komt van Dan Beuttner. Hij bestudeerde het eetpatroon van de oudste mensen ter wereld, die in de zogenoemde ‘Blue Zone’ wonen. Hiertoe behoren een vijftal plaatsen waar relatief heel veel mensen heel oud worden.

Dat zijn Okinawa in Japan, Ikaria in Griekenland, Ogliastra in Sardinië, Loma Linda in Californië en het Nicoya-schiereiland in Costa Rica. Is er een verband tussen de leeftijd van de mensen in deze regio’s en hun dieet vroeg de schrijver zich af?

Dit eten ze in:

  • Okinawa, Japan: bruine rijst, shiitake, bittere meloen, tofu, knoflook en groene thee.
  • Ikaria, Griekenland: aardappels, peulvruchten, feta, geitenmelk, citroen, fruit, honing en kleine hoeveelheden vis.
  • Ogliastra, Sardinië: platbrood, zuurdesembrood, gerst, geitenmelk, schapenkaas, tuinbonen, kikkererwten, amandelen, tomaten, venkel en wijn.
  • Loma Linda, Californië: zalm, tofu, avocado, havermout, bonen, noten, volkorenbrood en sojamelk.
  • Nicoya, Costa Rica: rijst, mais, pompoen, papaya, yams, eieren, bonen en bananen.

Wat de eetgewoonten gemeenschappelijk hebben is de hoeveelheid vis en het gebrek aan vlees. ‘Blue zoners’ eten gemiddeld slechts vijf keer per maand vlees en dan nog maar kleine porties. Ze eten vooral plantaardige voedingsmiddelen, drinken alcohol met mate en eten nooit tot ze propvol zitten.

Bron(nen):   HLN