Wie regelmatig sport, is op latere leeftijd veel gezonder

We worden wél steeds ouder, maar leven niet veel langer in goede gezondheid. Dat geldt echter niet voor iedereen. Wie veel sport gaat namelijk veroudering tegen.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Birmingham en King’s College London. Mensen die veel bewegen zijn in staat om hun biologische leeftijd te verlagen als ze ouder worden. Het onderzoeksteam bestudeerde daarvoor 125 amateurwielrenners tussen de 55 en 79 jaar oud. Ze kregen een serie tests in een laboratorium en werden vergeleken met volwassenen tussen de 20 en 36 die niet regelmatig sportten.

Hoewel de wielrenners veel ouder waren, leek hun immuunsysteem niet te verouderen. Ook behielden ze hun spiermassa en -kracht. Verder bleef hun testosteronniveau op peil. Het lijkt er dus op dat ze het grootste deel van de ‘mannelijke menopauze’ hebben overgeslagen.

Na je 35ste begint je spiermassa flink te verminderen, terwijl de neiging vet op te slaan sterk toeneemt. Tegelijkertijd slinkt onze thymus, het orgaan dat immuuncellen aanmaakt, al vanaf twintigjarige leeftijd. Deze studie laat echter zien dat de thymus van wielrenners nog net zo actief is als die van veel jongere mensen.

“Ons onderzoek betekent dat we nu sterk bewijs hebben dat regelmatig sporten gedurende een heel leven, een goede oplossing is voor het probleem dat we langer leven maar niet gezonder,” aldus onderzoeker professor Janet Lord.

 

 

Bron(nen):   Metro UK