Hoe komt er asbest in make-up terecht?

Gisteren werd bekend dat er asbest is gevonden in make-up-producten van de winkelketen Claire’s. Er zijn twee producten uit de schappen gehaald. Het lijkt heel vreemd dat er asbest in make-up zit, maar eigenlijk is het niet zo raar.

Uit het onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport bleek dat er twee tot vijf procent asbest zit in compactpoeder. In een set contourpoeder met acht kleuren zat 0,1 tot 2 procent asbest per kleur. Het zijn producten die vooral bij tieners erg populair zijn. De concentratie asbest is niet hoog, maar gezondheidsrisico’s vallen niet uit te sluiten, aldus de Inspectie.

Decennia geleden al ontdekten wetenschappers dat asbest van nature voorkomt in talk. Net als tremoliet, het asbesttype waar het hier om gaat, komt talk van nature voor in de grond. Talkpoeder is een belangrijk bestanddeel van make-up. In de VS werd talk zelfs gewonnen in oude asbestmijnen. Daar zijn nog miljoenenclaims uitgedeeld aan mensen die kanker kregen van make-up-producten.

Tegenwoordig zijn fabrikanten verplicht om talkpoeder te filteren. Het hoort dan in principe gezuiverd te zijn van asbest, maar dat blijkt dus niet altijd het geval.

Bron(nen):   Business Insider