Kun je echt haar verliezen door stress?

Stress brengt je lichaam in de overlevingsmodus. Dit kan allerlei nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Maar leidt het ook tot haaruitval?

Het simpele antwoord is: ja. Het wordt telogen effluvium genoemd. Zware stress zorgt ervoor dat je haarfollikels in de ruststand worden gebracht. Dat leidt er toe dat het haar afsterft en uitvalt, waardoor je ‘s ochtends dus grote plukken terugvindt in je borstel. De haaruitval zal vooral op bepaalde delen van je schedel plaatsvinden. In ernstige gevallen verschijnen er kale plekken.

“De haarfollikel heeft zijn eigen cyclus van groei, transitie, rust en uitval,” aldus dermatoloog dr. Julia Tzu tegen The Huffington Post. Stress vermindert het aantal haren in de groeifase en brengt ze in de rustfase. “Niemand weet echt de complexe biologie die achter haargroei schuilgaat. Wat we wel weten is dat stress de klok van de haarcyclus vooruit zet en het haar in de telogene fase brengt.”

Dit hoeft echter niet permanent te zijn en leidt geenszins tot kaalheid. “Telogen effluvium gebeurt meestal in de eerste drie maanden na een stressvolle gebeurtenis of periode,” aldus een andere dermatoloog, Lauren Ploch. “Meestal is de haaruitval een teken dat er weer een nieuwe haar groeit uit het haarzakje van de verloren haar. Dus drie tot zes maanden na het haarverlies zou je weer een nieuwe haar moeten zien verschijnen.”

Bron(nen):   The Huffington Post