Nieuwe bloedtest kan voorspellen hoe oud je wordt

Het is de vraag of je er blij mee moet zijn, maar wetenschappers hebben een bloedtest ontwikkeld die bepaalt hoe lang iemand nog te leven heeft.

De test schat aan de hand van negen biomarkers in het bloed hoe oud iemands lichaam daadwerkelijk is los van de kalenderleeftijd. De onderzoekers van het prestigieuze Yale ontdekten dat de test een meer accurate voorspeller is van de levensverwachting dan de werkelijke leeftijd of elk van de biomarkers afzonderlijk.

Onderzoeker aan Yale, Morgan Levine, zegt dat de test kan worden gebruikt om de mensen te identificeren die sneller verouderen dan normaal, waardoor ze een groter risico lopen op ziektes en een voortijdige dood. “We hebben aangetoond dat we zelfs bij perfect gezonde mensen verschillen in levensverwachting kunnen oppikken. Je kunt wel 65 zijn, maar fysiek ben je misschien wel 70 met bijbehorend groter sterfterisico.”

Maar de test doet meer dan vertellen wie goed veroudert en wie niet. Met de resultaten kunnen artsen zien welke factor het meest bijdraagt aan de snellere veroudering en zo leefstijlveranderingen voorstellen. “Het grootste voordeel is dat je nu kunt zeggen dat iemand een verhoogd risico loopt en dat diegene zich vaker moet laten onderzoeken. Het laat ook zien hoe het risico bijvoorbeeld kleiner wordt als iemand zijn glucoseniveau naar beneden brengt,” aldus Levine.

 

 

Bron(nen):   The Guardian