Populairste dieet van Silicon Valley leidt tot nierproblemen

Beroemdheden als Kim Kardashian en LeBron James zweren erbij net als half Silicon Valley: het ketodieet. Artsen waarschuwen nu voor de kans op nierproblemen voor wie het strenge eetpatroon te strikt handhaaft.

Het ketodieet is heel simpel: stop met het eten van koolhydraten en eet meer vet. Het brengt het lichaam in de overlevingsmodus, waardoor het vet gaat verbranden in plaats van suikers is het idee. Behalve dat je er de beruchte slechte adem van krijgt, is het ook nog eens extreem moeilijk vol te houden en waarschijnlijk niet gezond.

Als mensen die het dieet volgen niet oppassen, kunnen ze gemakkelijk uitgedroogd raken en maakt het lichaam gevaarlijk veel urinezuur aan. Hoewel het nog niet officieel is vastgesteld dat het dieet tot meer nierstenen leidt, zien artsen al wel een patroon.

Zo zegt uroloog dr. Koushik Shaw tegen Fox: “Ik zie een gigantische toename van het aantal mensen met nierstenen. Ik schrijf dat toe aan al die diëten met veel eiwitten en weinig koolhydraten.” Hij denkt dat de meeste van zijn patiënten meer vlees en vis eten dan ze gewend zijn, wat kan leiden tot de klachten

Een hoger niveau van urinezuur in het lichaam zorgt niet alleen voor nierproblemen maar ook voor andere gezondheidsklachten zoals jicht. Het eten van meer vet kan dan weer de bloeddruk de hoogte injagen en te veel eiwitten zetten de nieren verder onder druk.

Bron(nen):   Business Insider