Advies Voedingscentrum: Bak je eten niet te bruin

Sommige mensen houden ervan: lekker goudbruin gebakken aardappeltjes of frieten. Het Voedingscentrum waarschuwt nu dat het beter is om voedsel korter te bakken. Zelfs dat extra knapperige korstje zou de kans op kanker al vergroten.

Dat komt door de stof acrylamide, die vrijkomt als zetmeelrijke producten worden verhit tot boven de 120 graden. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de stof, die ontstaat als je bijvoorbeeld aardappels goudbruin bakt, kankerverwekkend kan zijn. Het Britse Voedingscentrum kwam twee jaar geleden al met een waarschuwing en de Europese Commissie heeft een wet aangenomen die voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants verplicht om de hoeveelheid acrylamide in hun producten terug te dringen.

Het Voedingscentrum start vandaag met de campagne ‘bak goed, bak goudgeel’. Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell zet echter zijn vraagtekens bij het advies. “Acrylamide zit overal in. Het kan ook prima, maar dan op gepaste wijze en met mate. We moeten het volgens mij minder over stofjes hebben. Dat leidt af. De boodschap moet duidelijk zijn: eet gezond en ga minder frituren en barbecueën. Dan zit je goed,” zegt hij tegen RTL Nieuws.

Beeld: Het Voedingscentrum

Bron(nen):   RTL Nieuws