Te laag cholesterol verdubbelt kans op hersenbloeding

Normaal gesproken waarschuwen artsen vooral voor een te hoog cholesterol, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat ook een te laag cholesterolgehalte gevaarlijk kan zijn. Het verdubbelt de kans op een hersenbloeding.

Dat schrijven Amerikaanse artsen in vakblad NeurologyZe analyseerden daarvoor gezondheidsdata van 27.000 vrouwen, die meededen aan een twintigjarig onderzoek. Aan het begin waren ze allemaal minimaal 45 jaar oud. In de loop der tijd kregen 137 van hen een hersenbloeding. Van de vrouwen met cholesterolwaarden lager dan 1,8 mmol/l kreeg 0,8 procent een beroerte. Dat is twee keer zoveel als verwacht.

Toch vinden de deskundigen die de Volkskrant sprak dit geen reden tot zorg. “0,8 procent over een periode van bijna twintig jaar is heel weinig”, zegt Frank Visseren, hoogleraar vasculaire geneeskunde bij UMC Utrecht. “Daarnaast is het is een observationele studie. Dat maakt het lastig om een oorzakelijk verband aan te tonen, ook al is dit een groot en degelijk onderzoek.”

Diederik Dippel, hoogleraar neurologie aan het Erasmus MC, is het met hem eens. Een hoog cholesterol is vele malen gevaarlijker. Daarom zijn cholesterolverlagers zo belangrijk. “Statines verkleinen de kans op hart- en herseninfarcten aanzienlijk, dat laten klinische studies keer op keer zien.” In Nederland slikken ruim twee miljoen mensen cholesterolverlagers.

Bron(nen):   De Volkskrant