Oxfordprofessor: "Dit is niet de laatste pandemie. Volgende mogelijk dodelijker"

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 06 december 2021 om 12:51
anp 425864196
Het coronavirus zal niet het laatste virus zijn dat de wereld teistert. De volgende pandemie is mogelijk nog dodelijker. Dat zegt de ontwikkelaar van het AstraZeneca-vaccin tijdens een lezing.
Terwijl de wereld in angst en beven afwacht wat de omikron-variant ons brengen gaat, waarschuwt professor Dame Sarah Gilbert dat 'deze pandemie duidelijk nog niet klaar is met ons' en dat 'de volgende nog erger kan zijn'.
"Dit zal niet de laatste keer zijn dat een virus ons leven en onze samenleving bedreigt," zegt ze tijdens de 44ste Richard Dimbleby-lezing, die maandag op de BBC werd uitgezonden. "De waarheid is dat de volgende nog erger kan zijn. Het virus kan besmettelijker of dodelijker zijn, of beide."
Gilbert is vaccinologieprofessor aan de universiteit van Oxford en ontwikkelde met haar team het AstraZeneca-vaccin. Ze benadrukt dat de opgedane kennis niet verloren mag gaan. "Net als we in het leger, de veiligheidsdiensten en diplomatie investeren om oorlogen te voorkomen, zo moeten we investeren in mensen, onderzoek en productiecapaciteit om ons te kunnen verdedigen tegen pandemieën."
Gilbert zei nog over de nieuwe variant dat al bekend is dat hij mutaties bevat die de overdraagbaarheid van het virus vergroten en dat de antilichamen die door het vaccin worden opgewekt mogelijk minder effectief zijn, maar ze benadrukt ook dat een verminderde bescherming tegen infectie zeker niet betekent dat er ook minder bescherming is tegen ernstige ziekte en dood. "Maar tot we meer weten, moeten we voorzichtig zijn en stappen nemen om de verspreiding van de nieuwe variant tegen te houden."
Bron(nen): The Guardian