Verrassing: kabinet stuurt aan op verlenging avondlockdown, 2G uitgesteld

Samenleving
maandag, 06 december 2021 om 12:29
welingelichtekringen header 1
Het lag in de lijn der verwachting, maar blijkt nu ook uit de kabinetsplanning: de avondlockdown is waarschijnlijk niet na drie weken voorbij. Een beslissing over het 2G-beleid wordt uitgesteld.
Deze week zou de Tweede Kamer een beslissing nemen over aanvullende coronamaatregelen, zoals uitbreiding van de coronapas naar de werkvloer en invoering van 2G. Deze regels zouden moeten volgen op de 'korte klap' die het kabinet wilde uitdelen aan het virus.
Het kabinet heeft gevraagd om de behandeling van de wetsvoorstellen over het kerstreces te tillen. Ook omdat 2G pas nut heeft als het aantal besmettingen omlaag gaat. "Met de hoge infectiedruk nu en de aanhoudende druk op de zorg verwachten we niet dat er op korte termijn ruimte ontstaat om delen van de samenleving verder te openen met 2G,” aldus coronaminister Hugo de Jonge.
Hij benadrukt dat uitstel geen afstel betekent. "Zonder toepassing van 2G zullen immers bepaalde sectoren met hoogrisico-settings, zoals (delen van) de horeca, cultuur en evenementen, langer dan noodzakelijk gesloten moeten blijven.”